SEO Interview Questions

45
1698
SEO Interview Questions
SEO Interview Questions

SEO Interview Questions

Introduction

If you are digital marketing certified or fresher and want to grab placements in good digital marketing companies. Worrying about interviews. So you come across the right article.

Well, realities mirror is here with our new blog called SEO interview questions. These questions will help you in cracking interviews for the post of SEO Executive. We prepared an important question list which will help you in better learning and grabbing. The questions are set according to the human capabilities of adapting and understanding.

Overview

In this article, we have covered SEO, its fundamentals, working, types, and almost everything. You will easily able to understand the concepts.
Let us get started.

SEO Interview Questions

Question 1- what do you understand by SEO?
Answer- SEO which is termed as Search Engine Optimization is a process of building quality inbound links or backlinks that ultimately helps in the increasing website or blog visibility on Google Search Engine Result Page (SERP).

Question 2 – Explain SEO to a fresher as an experienced one.
Answer- SEO is termed as a digital marketing tactic that helps in optimizing websites in order to gain traffic to our website.

Question 3- Why SEO is important?
Answer – SEO is one of the digital marketing tactics it helps start-ups, small businesses to increase online presence on Google by deriving traffic to their websites. In this way, their businesses or websites get noticed by people, and ultimately their growth increases.

Question 4- Define a search engine?
Answer- Search Engine is well defined as the policy or platform that helps users by giving relevant information with respect to their keywords.

Question 5 – Name some of them (search Engines).
Answer – Google, Yahoo, Bing, Ask.com.

Question 6- What do you understand by Domain?
Answer – The domain name is the allocated name of the websites with respect to their IP Addresses. IP Address being in a large chain of number is hard to remember so the domain name is allocated to websites which is unique.

Question 7- What do you know about Keyword Density?
Answer- Keyword Density is the ratio of the total number of words in content with the number of keyword or phrase occurs in content.

Question 8- What do you understand by web hosting?
Answer – Web hosting is an online service program that allows our website to get uploaded on Google and become visible to people.

Question 9- what do you mean by C-panel?
Answer- Connection establishment between domain and hosting is termed later as C-panel or control panel.

Question 10 – Tell us about Indexing.
Answer- Indexing refers to the crawling of a webpage it gets listed on Google as search results.

Question 11 –SERP
Answer- SERP is the relevant search result page corresponding to a specific keyword on search engines.

Question 12 –What do you mean by organic SEO?
Answer – Organic SEO is the process of making free backlinks that helps in deriving traffic to our site and helps in getting a listing on Google.

Question 13 –Paid SEO?
Answer – Spending money on Google for listing websites on a particular keyword on SERP is paid SEO.

Question 14 – ON-page and OFF-page SEO
Answer – On-page includes the meta title, description, meta tags that are done for optimizing a webpage.

Off-page SEO refers to link building practices in which backlinks are building to index websites on Google.

Question 15 – Tell us the length of the title, meta description
Answer – the maximum length of title in on-page SEO 70 characters.
And the maximum length of the meta description on on-page is 160 characters.

Question 16 – Canonical errors?
Answer – The type of error which is due to more than one URL of a website having similar content.

Question 17 –Robot.txt
Answer – The way in which you want crawler not to crawl the particular webpage.

Question 18 – Nofollow Links
Answer – Those links that do not pass link juice and do not helps in boosting page rank.

Question 19 – DOFOLLOW Links
Answer – Those links that pass on link juice and helps in boosting page rank.

Question 20 – Bounce Rate or Exit Rate.
Answer – The bounce rate refers to the percentage of visitors to a particular website who navigate away from the website after viewing only the front page.
The bounce rate must be low on a website.

Question 21 – ALT Text
Answer –ALT Text refers to Alternative Text that is used to describe images properly.

Question 22 – Name some blogs of SEO
Answer – SEJ, Moz, HubSpot, etc.

Question 23 – SEO TOOLS
Answer – Google Search Console, Google Analytics, Moz, SEMRush, Ahref, etc.

Best of luck with your interview guys, crack it.

For more information feel free to contact info@realitiesmirror.com.

45 COMMENTS

  1. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your website in my social networks!

  2. I was recommended this web position by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as rejection one to boot get such detailed concerning my problem. You are amazing! Thanks!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here